För några dagar sen när jag var på gymmet hade jag en konversation i omklädningsrummet med en man i 50-års åldern när han precis hade tränat klart. Jag frågade om träningen hade gått bra och om han kände sig pigg nu när han startat dagen på ett så bra sätt. Hans svar var att träningen hade gått väldigt bra och att han var helt slutkörd. Jag frågade honom då om han inte ville få energi från träningen istället för att bli trött. – Jo visst ville han det.

Väldigt många som tränar har inställningen att det ska göra ont att träna för att det ska ge något – ”No pain – no gain”.

Det här tankesättet ser jag väldigt ofta hos motionärer som tränar för att få mer energi och bli hälsosammare. De tränar stenhårt, bygger upp mycket mjölksyra i musklerna, bryter ner sig själva och får en lång återhämtningtid. Elitidrottare behöver syraträning för att kunna prestera maximalt. För en motionär utan tävlingsambitioner rekommenderar jag bara konditionsbaserad syraträning tex intervaller max en gång i veckan. Träna istället mer lågintensiv träning som ger dig energi istället för att göra dig trött.

En bok jag verkligen rekommenderar på ämnet är Träna för livet. Kolla in den Här

/Aron