BESTIGNING AV KILIMANJARO

Den 7:e januari 2016 var vi till slut 27 förväntansfulla personer som flög ner till Tanzania för att försöka ta oss upp på Afrikas högsta berg. Själva bestigningen är relativt lätt men innehåller samtidigt ett kritiskt moment. Höjden.

Toppen på Kilimanjaro ligger på 5895m och risken att drabbas av någon form av höjdsjuka är stor. Till en början gick vår bestigning smärtfritt men när vi skulle sova i stugorna i Kibo-lägret på 4720m började problemen. När en person i teamet blir sjuk får alla sig en ordentlig tankeställare. Man börjar fundera kring vad man håller på med och vilka risker man utsätter sig själv för.

I teamet enades vi om att fortsätta som bestämt men att vara extra noga med att säga till om man börjar må dåligt. Stora delar av vägen hade jag tagit mig fram genom en kombination av min armcykel och kryckor men sista biten av berget (från 4700m) är det bara kryckor som gäller då det är brant och väldigt stenigt.  

Att se solen gå upp över berget tillsammans med hela teamet samtidigt som vi flåsade i den tunna luften upp mot toppen var helt magisk. När jag till slut såg skylten på toppen av berget blev jag helt till mig. Jag visste att vi skulle klara vårt uppsatta mål!

Fakta

Vad? Bestiga Kilimanjaro
Var? Tanzania
När? 7-14 januari 2016
Hur? Armcykel, kryckor och ett fantastiskt team!