SYDPOLEN 2016 

 

Mitt stora dröm-projekt! 

Efter att ha haft en dröm i över tre års tid (full av träning, sponsorjakt och utveckling av material) att bli den första i en sitski som skidade från kanten på Antarktis hela vägen in till Sydpolen begav jag mig äntligen till Punta Arenas i Chile för att påbörja äventyret. Där var vi i en dryg vecka och förberedde oss med utrustning, mat och packning. Sen flög vi i ca 4h ner till Union Glacier basen som ligger på Antarktis och därifrån tog vi ett mindre flygplan till Levrett Glacier som vi skulle påbörjar vår expedition från. 

Första veckan på expeditionen var riktigt tuff på grund av att det var ständig uppförsbacke. När man skidar till Sydpolen börjar man nästan från havsnivå och skidar upp på polar-platån som ligger på drygt 3000m höjd. Alltså var det en väldigt lång och tuff backe. Ovanpå det drabbades jag även på dag 6 av en jobbig magsjuka som vägrade ge med sig. Att skida i temperaturer ner mot -40 grader med magsjuka var inte direkt någon höjdare. 

Efter att ha skidat med magsjuka i en vecka tog vi ett beslut att korta av expeditionen och åka med en biltransport som turligen passerade rutten vi skidade. Vi åkte med den i ca 200km för att sen skida de sista 11 milen in till Sydpolen. Detta gjorde vi för att inte riskera min hälsa då jag bara blev sämre och sämre av magsjukan. 

Efter 22 dagar med 10h skidor om dagen och nätterna i tält nådde vi (jag och min duktige guide Doug Stoup) till slut Sydpolen. Expeditionen gick långt ifrån hur vi ville att den skulle gå men att nå sydpolen var ändå magiskt och det bästa var att vi lyckats samla in 6,5 miljoner (!) kronor till Barncancerfonden! Stort tack till er alla som varit med och gjort detta äventyr möjligt! Och ett extra stort tack till mina underbara sponsorer! 

Några filmer vi gjorde i samband med projektet:

FAKTA

Vad: Att skida 600km till Sydpolen 

För: Att uppleva mitt livs största äventyr och samla in pengar till Barncancerfonden. 

När: November och december 2016 

Längd: Planen var 600km men skidade till slut ca 400km på grund av magsjuka. Blev ändå det längsta polar-expedition som någonsin gjorts i en sitski

Tid: 22 dagar

Teamet: Aron & amerikanska guiden Doug Stoup 

Utrustning: Specialbyggd skidkälke, riktigt varma kläder, tält och frystorkad mat. 

Insamlat till Barncancerfonden: 6,5 miljoner kronor!!!