Aron Anderson swim from Sweden to Finland

Aron Anderson swim from Sweden to Finland

Inför projektet att simma över Ålands hav var jag riktigt nervös. Jag visste att det skulle bli en av de tuffaste utmaningar jag någonsin tagit mig ann och att det skulle krävas en väldig tur med vädret.

Efter att ha följt alla väderprognoser intensivt hela förra veckan beslutade vi oss för att starta simningen tidigt i fredags morse (2015-08-07).

Efter frukost, insmörjning med ullfett och våtdräktspåklädning var kl 03:59 äntligen dags att hoppa i vattnet från bryggan i Grisslehamn.

Direkt efter att ha hoppat i vattnet började jag känns kylan mot min kropp. Kände att det här skulle bli en lång dag.

Temperaturen i vattnet låg på mellan 15 och 16 grader. En temperatur som inte är någon fara att simma någon timme i med våtdräkt men att simma över 10 timmar i det visste jag skulle bli riktigt kallt.

Under de första timmarna av simningen var det lugnt på vattnet och solen gick långsamt upp borta i horisonten. En perfekt morgon helt enkelt!

Ju länge simningen gick började kylan bli mer och mer påtaglig. Varje gång jag fick langning med vatten och energi från följebåten kände jag hur jag blev rejält nerkyld. Även om stoppen inte var på mycket mer än en minut räckte det för att kyla ner mig och efter varje stopp var jag tvungen att öka farten i simningen några minuter för att få tillbaka värmen i kroppen.

Efter att ha simmat i cirka två timmar började min mentala kamp. En kamp för att övervinna tröttheten, kylan och den underbara tanken att få sätta sig i en varm följebåt. Det här hade jag förberett mig på redan innan. Jag visste att hela tiden att det skulle komma – frågan var bara när.

Hur gjorde jag för att klara det?

För mig handlade det om fokus. Vad jag valde att fokusera på skulle avgöra om jag skulle klara det. Det viktigaste att få bort tankarna från var kylan. Så istället för att tänka på hur kallt det var valde jag att tänka att det var varmt. Tänka att jag simmade i som en varm bubbla. Även om jag innerst inne visste att det inte stämde hjälpte mig den här tanken ändå att känna mig varmare.

Förutom kylan kom det vid lunchtid ett nytt problem: Vädret.

Runt kl 12 började vinden öka och efter några timmar var det upp mot 10m/sek och 1,5m höga vågor. Som om inte det räckte drev det även in en riktigt tjock dimma som kylde ytterligare. Att simma i höga vågor, vind och dimma är ingen lätt match.

Efter att ha simmat i 10 timmar blev jag så tvungen att plocka fram det riktigt tunga mentala artilleriet. För när mina spontana tankar säger åt mig att det är för kallt och jobbigt med vågorna och att jag bara måste sluta simma då gäller det att övertyga mig själv om att jag har fel.

Mitt vapen då: Att fråga mig själv en simpel fråga.

Den lyder såhär: “Om mitt liv hänger på det – skulle jag kunna simma 1 kilometer till då?”

Mitt svar varje gång var: Ja. Jag skulle nog klara till och med 2 kilometer.

Ett annat sätt jag motiverade mig själv på längs vägen var att tänka på att de cancersjuka barn som jag genomförde projektet för. Hur de inte bara kan strunta i sina tuffa behandlingar för att de är trött och illamående. När jag var klar med min simning skulle jag ju faktiskt få en varm dusch och god mat i magen.

Känslan att komma fram till Signilskär på Åland var helt magisk. Efter 37km simning tog jag mig upp på land och sträckte armarna i vädret. Helt slut ut och rejält nerkyld. Och så lycklig!

Totalt tog simningen 13 timmar och är en av de tuffaste utmaningar jag någonsin genomfört.

Förutom själva simningen lyckades jag även samla in 352 450kr till Barncancerfonden genom alla underbara personer från Sveriges alla hörn som har varit med och bidragit till insamlingen. Jag är verkligen evigt tacksam till er alla som bidragit och även er som stöttat via Facebook och andra håll! Det ger så otroligt mycket att få denna fantastiska påhejning! :) Ni är bäst!

Stort tack även till mina sponsorer BAUHAUS, Adecco, Öresund och familjen Qviberg som var med och gjorde projektet ekonomiskt möjligt.

Aron

Bilder från simningen:

Aron Anderson swim from Sweden to Finland Aron Anderson swim from Sweden to Finland Aron Anderson swim from Sweden to Finland Aron Anderson swim from Sweden to Finland Aron Anderson swim from Sweden to Finland Aron Anderson swim from Sweden to Finland Aron Anderson swim from Sweden to Finland Aron Anderson swim from Sweden to Finland