Bara för att du lagar nyttig mat behöver det faktiskt inte betyda att den blir nyttig när den väl är färdig. Låter märkligt eller hur! – Låt mig förklara.
Säg att jag lagar en fantastiskt nyttig måltid med en massa ekologiska grönsaker och annat nyttigt. Låter super eller hur? Det som kan förstöra måltiden och göra den onyttig är faktiskt vad jag lagar den i – alltså vad jag använder för kokkärl. Något som många inte vet är att våra kokkärl faktiskt släpper ifrån sig metaller och gifter. De största bovarna här är är aluminiumkastruller och teflonpannor. Dessa släpper ifrån sig rejäla mängder skadliga partiklar till vår nyttiga mat. Gjutgärnskärl som sägs vara bra för att vi får i oss järn ifrån dem är faktiskt inte heller någon höjdare. Detta järn har vi inget vidare upptag av och det är mycket bättre att få i sig järn från till exempel spenat.

Ok – Aron så du säger att alla kokkärl som jag har hemma är dåliga och släpper ifrån sig skadliga metaller och gifter till min mat. – Vad kan jag göra åt det?
– Det enklaste sättet att lösa problemet är helt klart att börja köra 100% rawfood. Nu på hösten och vintern är det dock väldigt trevligt att få äta lite varm mat samt för många är det ett väldigt långt steg att gå till 100% raw. Något som är mycket enklare att göra är att skaffa kokkärl i titan vilka man testat och konstaterat att de inte läcker några gifter till maten.

I Sverige kan man få tag på dessa kokkärl genom märket Saladmaster som enklast nås genom deras hemsida: http://cookswe.se/

Fördelen med dessa kastruller och pannor är förutom att de är gjorda in 316Ti titanstål (kirurgist stål) dessa:

  • De har en ventil i locket vilket gör att man kan tillaga maten på låg värme med undertryck vilket bevarar fler näringsämmen (vitaminer).
  • Avtagbara handtag vilket underlättar förvaringen
Helt enkelt ett väldigt bra alternativ om du vill slippa tungmetaller och teflongifter i din mat. Vill du veta hur mycket skada teflon gör i din kropp gör en google sökning på ”teflon poisoning”.
Happy cooking!
/ Aron